به زبان ساده اسیدی یا قلیایی بودن آب را که برای اندازه گیری و مقیاس از یک محور طولی با ۱۴ عدد مشخص بهره گرفته میشود پی اچ میگویند .
زمانی که اسیدیته آب حالت خنثی داشته باشد یعنی میزان پی اچ در وسط محور قرار میگیرد که عدد ۷ نشانگر حالت خنثی میباشد و در صورت اسیدی شدن آب عدد نشانگر اسیدیته به پائینتر از ۷ نزول پیدا میکند و برعکس اگر اسیدیته آب به سمت قلیائی گراید شماره و عدد پی اچ به بالای ۷ صعود خواهد نمود .
ماهیت شیمیائی PH
میزان یون H مثبت در آب پی اچ آب می باشد . هرچه مقدار H مثبت بیشتر باشد آب اسیدی شده و پی اچ پایین و کمتر از ۷ نزول میکند که اصطلاحا میگوئیم آب اسیدیست و برعکس هرچقدر میزان H مثبت در آب کمتر شود ، پی اچ آب به سمت قلیائی و شماره بالای ۷ سعود خواهد نمود
بنا بر این افزایش یا کاهش یون H مثبت در آب بصورت معکوس پی اچ را تغییر خواهد داد
مثلا اگر شما مقداری اسید فسفریک خوراکی به آب اضافه کنید میزان یون H مثبت آب افزایش پیدا کرده و پی اچ کاهش پیدا میکند و اصطلاحا میگوئیم آب اسیدی گشته حال برعکس در صورت آزاد شدن آمونیاک NH3 توسط ماهی ها در آب فورا هر مولکول آمونیاک یک واحد یون H مثبت دریافت کرده متعاقبا به آمونیوم تبدیل میشود ، در این حالت میزان H مثبت کاهش یافته و آب به سمت قلیائی می گراید و اصطلاحا میگوئیم پی اچ آب بالا رفته
مقیاس محاسبه یون H مثبت در آب به صورت لگاریتم محاسبه گشته و قیاس میکنند
_ log H+
دقیقا به دلیل همین سنجش میزان هاش مثبت ، نام پی اچ از مخفف نمودن (hydrogen power) به معنای قدرت هیدروژن ایجاد گردید .