با سلام خدمت دوستان عزیز
روشنایی یکی از عوامل مهم و تاثیر گذار در محیط آکواریوم ها است ؛ به جرات میتوان گفت که روشنایی آکواریوم و طیف نور آن میتواند روی رنگ ماهی ها و روی رشد ماهی ها و گیاهان آکواریومی تاثیر بسیاری بگذارد .
متاسفانه با وجود لوازم آکواریومی چینی و همچنین قیمت بالای لوازم اصل ، معمولا همه از لامپ های مهتابی معمولی یا مهتابی های ضد آب آکواریوم و یا لامپ کم مصرف برای روشنایی آکواریوم استفاده میکنند ؛ البته این مشکلی برای آکواریوم های معمولی ایجاد نمیکند ولی برای آکواریوم های گیاهی بهتر آن است از مهتابی های مخصوص استفاده بشود.
مهتابی های ضد آب :
مهتابی های ضد آب که معمولا چینی هستند در اندازه ها و رنگ های متفاوت میتواند انتخاب مناسبی برای آکواریوم های کوچک باشد ؛ این مهتابی ها نیاز به ترانس نداشته و مانند لامپ های کم مصرف از مدارت سوئیچینگ استفاده میکند که این مدارات داخل دوشاخه جاسازی شده و هیچ حجمی را اشغال نمیکند . استفاده از یک شیشه ی محافظ به دور لامپ اصلی باعث محکم شدن و ضد آب شدن کامل آن شده که خیلی مناسب است .
معمولا از دو رنگ آبی و سفید این مهتابی ها بیشتر استفاده می شود و به نظر من بهتره این دو رنگ در کنار هم استفاده شود یا در محلی که نور سفید کافی می باشد از مهتابی آبی استفاده شود ، زیرا نور آبی خیلی شدید است و باعث خطا در دیدن رنگ ماهی ها و تزئینات داخل آکواریوم می شود .
این مهتابی ها در صورت روشن بودن دائم داغ کرده و باعث سوختن مدارات آن می شود که بعد از آن دیگر قابل استفاده نیست ( البته من هر وقت میسوزه مداراتش رو با مدارات لامپ های کم مصرف تعویض میکنم و دوباره سالم و بهتر از قبلش میشه و دیگه داغ نمیکنه لطفا اگر در این مورد اطلاع ندارید این کار رو انجام ندید )
با این که این نوع مهتابی ضد آب ساخته شده ولی احتیاط کنید و هیچ وقت موقع روشن بودن آن دست خود را در آکواریوم فرو نبرید ( این مطلب روی جعبه ی مهتابی هم نوشته شده ).
لامپ کم مصرف :
لامپ های کم مصرف دارای طیف نوری مناسب برای آکواریوم های معمولی هستند و به دلیل موجود بودن این لامپ ها در هر اندازه بسیار برای آکواریوم مناسب هستند البته این لامپ ها ضد آب نبوده و به رطوبت حساس هستند ولی میتوان آن ها را داخل قاب گذاشت را رطوبت به آنها نرسد ؛ در صورتی که آکواریوم آن قدر بزرگ است که بتوان سه لامپ قرار داد بهتر است از دو لامپ کم مصرف سفید ( مهتابی ) در کنار یک لامپ کم مصرف زرد ( آفتابی ) استفاده کنید تا رنگ ها واقعی دیده شوند . در آکواریوم های کوچک هم از تلق های رنگی استفاده کنید و مقداری از لامپ را زرد زنگ کنید .
مهتابی های معمولی :
این مهتابی ها دارای طول زیاد و مناسبی برای پوشش نوری کامل آکواریوم دارند همچنین طیف نوری این مهتابی ها دقیقا مانند لامپ های کم مصرف است و برای آکواریوم های معمولی مناسب است ، البته مصرف این لامپ ها 40 وات است که نسبت به بقیه منابع نوری زیاد تر است . اگر قصد استفاده از این نوع لامپ را دارید توجه کنید که بهتره از مهتابی های معمولی که استوانه ای و کشیده هستند استفاده کنید و از مهتابی های جدید استفاده نکنید ، در این صورت شما میتوانید ترانس و استارت را در جعبه قرار دهید و نزدیک آکواریوم بگذارید و فقط لامپ را بالای آکواریوم نصب کنید . توجه کنید که لامپ مهتابی زمان استارت زدن حدود 2000 ولت برق را داراست و این برق میتواند شوک بسیار قوی را وارد کند بنابراین از عایق بندی درست آن اطمینان حاصل کنید .
مهتابی های محصوص پلنت :
مهتابی های هستند که طیف نوری آن منطبق با طیف نوری مناسب گیاهان آبزی است و مانع رشد جلبک و لجن می شود و رشد گیاهان را افزایش میدهد .
استفاده از این نوع مهتابی برای آکواریوم های پلنت پیشنهاد می شود .
لامپ های ال ای دی ( LED ) :
این لامپ ها در اندازه ها و قدرت ها و رنگ های متفاوت موجود است و مصرف بسیار کمتری نسبت به بقیه ی منابع نوری دارد و طیف نوری آن بهترین طیف نوری و نزدیک ترین طیف به نور خورشید است . این لامپ ها را میتوان داخل جعبه قرار داد و آن را ضد آب کرد ( انواع ضد آب نیز موجود است ). از نوع هفت رنگ آن نیز میتوانید برای آکواریوم های تزئینی استفاده کنید ، همچنین میتوانید از نوار های LED برای تزئین دور آکواریوم به جای نوار چسب استفاده کنید که منظره ی جالبی را تولید خواهد کرد .
البته من توصیه میکنم از لامپ های هفت رنگ در آکواریوم های معمولی استفاده نکنید زیرا باعث اذیت شدن ماهی ها می شود به نظر من لامپ های LED بهترین نوع نور و روشنایی را برای آکواریوم دارند .
هزینه اولیه این نوع لامپ کمی بالا به نظر میرسد اما در طولانی مدت با مصرف کم ، کیفیت مناسب نور و طول عمر بالا جبران این هزینه را خواهد کرد .
نکات مهم روشنایی آکواریوم :
- انتخاب نوع روشنایی نسبت به موقعیت و نور آکواریوم متفاوت است و انتخاب آن با شماست .
- از لامپ قرمز برای ماهی ها استفاده نکنید ( ماهی هایی مثل آروانا به نور قرمز بسیار حساس اند – گاهی برای فلاور ها از این رنگ استفاده می شود )
- عایق بندی درست لامپ ها را فراموش نکنید .
- هیچ گاه موقع روشن بودن لوازم آکواریوم دست خود را داخل آن نکنید .
- برای آکواریوم هایی که نوع خواصی از جلبک ها یا ماهی ها را نگه داری میکنند باید مقدار نور بسیار تنظیم شده و محاسبه شده باشد (واحد اندازه گیری نور لومن است ) .
- اگر منبع تولید نور داخل آب قرار بگیرد نور خیلی بیشتری از حالتی که در خارج آب قرار دارد تولید میکند ( به دلیل عدم شکست نور در آب )
- هنگام شب ، روشنایی آکواریوم را خاموش کنید تا ماهی ها استراحت کنند ولی محل آکواریوم باید کمی نور داشته باشد .
- خاموش و روشن کردن مداوم و پشت سرهم به ماهی ما شوک وارد میکند .
- همیشه شیشه ی لامپ را تمیز نگه دارید تا بتوانید از بیشترین نور بهره ببرید .
- اگر فکر میکنید نور لامپ خیلی سفید است ، میتوانید با استفاده از تلق های رنگی ، نور را ملایم کنید
- استفاده از طلق آبی برای لامپ های مهتابی ها و لامپ های کم مصرف باعث می شود تا آکواریوم دیر تر لجن ببندد .
سلام نور قرمز برای گوپی هم ضرر داره؟؟؟
سلام
بهتره نور خیره کننده از هیچ نوعی نداشته باشید
بسیار اموزنده بود