ماهی کوی

نام فارسیکوی
نام انگلیسیKOI
قلمروجانوران - Animalia
شاخهطنابداران - Chordata
ردهپرتوبالگان - Actinopterygii
راستهکپورماهی‌سانان - Cypriniformes
خانواده کپورماهیان - Cyprinidae
سردهکپور - Cyprinus
گونهس. روبرفوسکوس - C. Rubrofuscus
نام علمیکیپرینوس روبرفوسکوس - Cyprinus Rubrofuscus
دسته بندیگیاهخوار
محل زندگیژاپن
حداقل سایز آکواریوم150 لیتر
دمای آب23 الی 30 درجه سانتی گراد
اسیدیته آب6.8 الی 7.2 PH
سختی آب2 الی 12 DH
طول عمر35 سال
حداکثر اندازه90 سانتی متر
خلق و خوآرام و بی آزار
قلمرو طلبخیر
موقعیت شنامیانه آب
شرایط نگهداریآسان
شرایط تکثیرسخت
حساسیت به بیماریمقاوم
خوراکگرانول، میکس گیاهی، پولکی

ماهی کوی

ماهی کوی ( Koi Fish ) یا کپور گلگون یکی از ماهیان زینتی قابل نگهداری در آکواریوم، حوضچه، برکه یا استخر است که طرفداران زیادی دارد و از خانواده ماهی کپور ماهیان است. زیستگاه اصلی ماهی کوی کشور ژاپن است .

کلمات “koi” و “nishikigoi” به ترتیب از کلمات ژاپنی 鯉 (کپور) و 錦鯉 (کپور براده دار) آمده اند. در زبان ژاپنی، “koi” یک هموافون برای 恋 است، کلمه دیگری که به معنای “عشق” یا “عشق” است، بنابراین کوی نماد عشق و دوستی در ژاپن است.

کپور زینتی رنگی در اصل Irokoi (色鯉) به معنی کپور رنگی، هاناکوی (花鯉) به معنی کپور گلدار و Moyōkoi (模様鯉) به معنای کپور طرحدار نامیده می شد. نظریه های مختلفی در مورد چگونگی استفاده از این کلمات و تغییر آن به کلمه نیشیکیگوی (錦鯉) که امروزه استفاده می شود وجود دارد. یک نظریه بر این باور است که در طول جنگ جهانی دوم، کلمات ایروکوی و هاناکوی (که می توانند معانی جنسی داشته باشند) به نیشیکیگوی تغییر یافت زیرا برای موقعیت اجتماعی جنگ مناسب نبودند. نظریه دیگر این است که Nisikigoi، که نام اصلی گونه محبوب Taishō Sanshoku بود، به تدریج به اصطلاحی تبدیل شد که برای همه کوی های زینتی استفاده می شود.

اسم این ماهی امروزه به بعضی صفات برای انسان ها تبدیل شده است. برای مثال صدا زدن کسی که دوستش دارید با نام کوی به معنی عشق به آن فرد است یا اگر شخصیت فردی را کوی نام گذاری کنید یعنی خجالتی است و همچنین تتو ماهی کوی به معنای استقامت است و یعنی آن فرد در زندگی از شرایط سختی عبور کرده است.

این ماهی به عنوان یکی از حیوانات مذهبی در برخی کشور‌های شرق آسیا نگه داری می‌شود و تقریبا تغذیه و نگهداری از این گونه در معابد بودا و دیگر خدایان شرق آسیا کاری سنتی است. مردم و گردشگر ها به این ماه ها در معابد غذا میدهند.

ماهی کوی دارای نژاد‌های متفاوتی است که انواع اصیل آن دارای قیمت بالایی هستند. با توجه به این که این ماهی سرد آبی به حساب می‌آید برای نگهداری و پرورش در استخر بسیار مناسب است. نگهداری آن در آکواریوم نیز خالی از لطف نیست و می‌تواند منظره زیبایی را در آکواریوم شما به وجود آورد.

ماهی کپور سیاه یا ماگوی در ابتدا در چین یافت میشد. طی جنگ چین با ژاپن این ماهی به ژاپن منتقل شد. 200 سال قبل از میلاد مسیح در ژاپن پرورش دهندگان برنج که از محصول خود برای خوراکشان استفاده می‌کردند نیاز به یک منبع غذایی پروتئینی داشتند. با توجه به اینکه تنها زمین آنها همان زمین کشت برنج بود تصمیم گرفتند ماهی کوی را برای تغذیه به عنوان غذای خودشان پرورش دهند، آنها ماهی کوی را در زمین‌های کشت برنج رها میکردد و پس از مدتی ماهی‌های کوی بزرگ را برای خوردن صید میکردند.

پس از چندی متوجه رنگ‌های متفاوت و زیبای این ماهی شدند و از این جا بود که اقدام به تکثیر ترکیب رنگ ها و نژاد‌های برتر این ماهی زیبا کردند. تقریبا از قرن چهارم بعد از میلاد مسیح بود که اولین نژادهای با کیفیت این ماهی خلق شدند. به این صورت پرورش و نگهداری از ماهی کوی گسترش یافت و امروزه پس از گذشت چند صد سال ماهی کوی با 13 دسته بندی نژادی و بیش از صد ها زیر دسته بندی و رنگ مختلف در دسترس است. با توجه به محبوبیت این ماهی زیبا صادرات این ماهی نیز از کشور ژاپن به سراسر دنیا انجام می‌شود.

[fishinfo]

[lwptoc]

عکس koi fish 07

تاریخچه نگهداری و پرورش ماهی کوی

کپور گروه بزرگی از ماهی است که در اصل در اروپای مرکزی و آسیا یافت می شود. گونه‌های مختلف کپور در ابتدا در شرق آسیا اهلی شدند و در آنجا به عنوان غذای ماهی مورد استفاده قرار می گرفتند. کپور ماهیان سردآبی است و توانایی آنها برای زنده ماندن و سازگاری با بسیاری از آب و هواها و شرایط آبی باعث شد تا گونه اهلی شده در بسیاری از مکان‌های جدید از جمله ژاپن تکثیر شود. جهش‌های رنگی طبیعی این کپورها در همه جمعیت ها رخ داده است. در متون سلسله جین (قرن چهارم پس از میلاد) از ماهی کپور با رنگ‌های مختلف یاد شده است.

قدیمی ترین ذکر کپور رنگی در ژاپن در کتاب تاریخ ژاپن نیهون شوکی (تواریخ ژاپن) است که در سال 720 تکمیل شد. بر اساس شوکی نیهون، ثبت شده است که امپراتور کیکو در سال 94 ماهی کپور رنگی را در برکه ای در منطقه مینو تمجید کرده است. و اینکه امپراطور Suiko آنها را در باغ محل اقامت Soga no Umako در سال 620 دید. ماهی کپور برای اولین بار بیش از هزار سال پیش در چین برای جهش‌های رنگی پرورش داده شد، جایی که پرورش انتخابی گونه‌های رنگی منجر به توسعه ماهی قرمز (Carassius auratus) شد. .

کپور آمور (Cyprinus rubrofuscus) عضوی از مجموعه گونه‌های خانواده سیپرینید بومی آسیای شرقی است. کپور آمور قبلاً به عنوان یک زیرگونه از کپور معمولی (به عنوان C. c. haematopterus) شناسایی شده بود، اما مقامات اخیر آن را به عنوان یک گونه جداگانه تحت نام C. rubrofuscus در نظر می گیرند. ماهی کپور آمور حداقل در قرن پنجم قبل از میلاد در چین به عنوان یک ماهی خوراکی پرورش داده می شد. پرورش سیستماتیک کپور زینتی آمور در دهه 1820 در اوجیا و یاماکوشی در استان نیگاتا (واقع در ساحل شمال شرقی هونشو) در ژاپن آغاز شد. پرورش انتخابی ابتدا باعث پیدایش ماهی کپور قرمز، سپس آساگی آبی کم رنگ و بککو سفید، قرمز و زرد شد. واریته ساراسا، با الگوی قرمز روی سفید، در حدود سال 1830 ایجاد شد. بعدها، واریته کی اوتسوری با پایه زرد متولد شد. از این تعداد انگشت شماری از گونه‌های کوی، همه گونه‌های دیگر نیشیکیگوی به استثنای گونه Ogon (کوی تک رنگ، فلزی) که نسبتاً اخیراً توسعه یافته است، پرورش داده شدند.

تا سال 1914 که کوی‌های نیگاتا در نمایشگاهی سالانه در توکیو به نمایش گذاشته شد، دنیای بیرون از توسعه تنوع رنگ در کوی ژاپنی بی خبر بود. از آن زمان، علاقه به کوی در سراسر ژاپن گسترش یافت. تعداد واریته‌ها به رشد خود ادامه دادند و تلاقی‌های مکرر باعث پیدایش گونه‌های پر زرق و برق‌تر مانند کوهاکو، تایشو سانشوکو و شووا سانشوکو شد.

سرگرمی نگهداری کوی در نهایت در سراسر جهان گسترش یافت. آنها در بسیاری از فروشگاه‌های آکواریوم حیوانات خانگی به فروش می رسند و ماهی‌های با کیفیت بالاتر از نمایندگی‌های متخصص در دسترس هستند. جمع آوری کوی به یک سرگرمی اجتماعی تبدیل شده است. سرگرمی‌های پرشور به باشگاه ها می پیوندند، دانش خود را به اشتراک می گذارند و با کوی‌های خود به یکدیگر کمک می کنند. به ویژه، از قرن بیست و یکم، برخی از چینی‌های ثروتمند مقادیر زیادی کوی از نیگاتا در ژاپن وارد کرده‌اند و قیمت ماهی کپور باکیفیت بالا رفته است.

در سال 2018، یک ماهی کپور توسط یک کلکسیونر چینی به قیمت حدود 2 میلیون دلار خریداری شد که بالاترین قیمت تاریخ است. همچنین مواردی وجود دارد که کپور خریداری شده در چین پرورش داده می شود و به کشورهای خارجی فروخته می شود و بسیاری از نژادها در سراسر جهان در حال انتشار هستند.

عکس koi fish 03

طبقه بندی ماهی کوی

در گذشته معمولاً اعتقاد بر این بود که کوی از ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) پرورش داده می شد. هیبریداسیون گسترده بین جمعیت های مختلف، همراه با جابه جایی های گسترده، جغرافیای تاریخی ماهی کپور معمولی و خویشاوندان آن را مختل کرده است. به طور سنتی، کپور آمور (C. rubrofuscus) زیرگونه ای از کپور معمولی در نظر گرفته می شد که اغلب تحت نام علمی C. carpio haematopterus بود. با این حال، آنها از نظر مریستیک با ماهی کپور معمولی در اروپا و آسیای غربی متفاوت هستند، و مقامات اخیر آنها را به عنوان یک گونه جداگانه، C. rubrofuscus (C. c. haematopterus مترادف کوچکتر) می شناسند.

اگرچه یک مطالعه روی DNA میتوکندری (mtDNA) نتوانست ساختار ژنتیکی واضحی را که با جمعیت‌های جغرافیایی منطبق باشد (احتمالاً به دلیل جابه‌جایی ماهی کپور از مناطق جداگانه) پیدا کند، سایر مطالعات بر اساس mtDNA، DNA ریزماهواره و DNA ژنومی، جدایی واضحی را بین اروپایی‌ها یافتند. /جمعیت آسیای غربی و جمعیت شرق آسیا که کوی ها متعلق به دومی هستند. در نتیجه، مقامات اخیر پیشنهاد کرده اند که گونه اجدادی کوی C. rubrofuscus (syn. C. c. haematopterus) یا حداقل یک گونه کپور آسیای شرقی به جای C. carpio است. صرف نظر از این، ممکن است بررسی طبقه بندی کپور Cyprinus از شرق و جنوب شرق آسیا ضروری باشد، زیرا تغییرات ژنتیکی به طور کامل با الگوی گونه های شناخته شده در حال حاضر مطابقت ندارد، با یک مطالعه mtDNA نشان می دهد که کوی ها نزدیک به کپور آسیای جنوب شرقی هستند، اما نه لزوما چینی ها.

تفاوت ماهی کوی با ماهی قرمز چیست ؟

ماهی قرمز (Carassius auratus) بیش از هزار سال پیش در چین با پرورش انتخابی گونه های رنگی توسعه یافت. توسط سلسله سونگ (960-1279)، رنگ های زرد، نارنجی، سفید و قرمز و سفید ایجاد شده بود. ماهی قرمز در قرن شانزدهم به ژاپن و در قرن هفدهم به اروپا معرفی شد. از سوی دیگر، اکثر نژادهای کوی زینتی که در حال حاضر در سراسر جهان توزیع می شوند، از ماهی کپور آمور (Cyprinus rubrofuscus) که در نیمه اول قرن نوزدهم در ژاپن پرورش داده شده است، منشا می گیرند. کوی ها کپورهای آمور اهلی هستند که برای رنگ انتخاب یا حذف می شوند. آنها گونه متفاوتی نیستند، و اگر اجازه تولید آزادانه داشته باشند، طی چند نسل به رنگ اولیه بازخواهند گشت.

برخی از انواع ماهی قرمز، مانند ماهی قرمز معمولی، ماهی قرمز دنباله دار، و شوبونکین، شکل و رنگ بدنی شبیه به کوی دارند و تشخیص کوی در زمان نابالغ دشوار است. ماهی قرمز و کوی می توانند آمیخته شوند. با این حال، از آنجایی که آنها از گونه های مختلف کپور ساخته شده اند، فرزندان آنها عقیم هستند.

رفتار و نحوه زندگی ماهی کوی

همانطور که اشاره شد ماهی کوی از کپورسانان است. آنها در دریاچه ها به صورت گروهی زندگی میکنند و از گیاهان آبزی، ریشه ها، حشرات و ماهی‌های کوچک تغذیه میکنند. دهان آنها دندان ندارد، آنها همه چیز را سالم و درسته مانند یک جاروبرقی میبلعند.

ماهی کپور سردآبی است، در زمستان ها پس از آنکه سطح آب دریاچه یخ زد دمای آب زیر یخ برای ادامه حیاط این ماهی مناسب است و ماهی کوی میتواند زمستان را در دریاچه ها به راحتی سر کند.

ماهی کوی به طور متوسط و در محیط مناسب میتواند تا 90 سانتی متر رشد کند؛ بزرگترین ماهی کوی جهان با اندازه 1.2 متر و وزن 40.8 در استخر تکثیر و پرورش ژاپنی نگهداری میشد که توسط فردی در سال 2017 خریداری شد و تاکنون نیز زنده است. گفته می‌شود ماهی کوی در محیط طبیعی میتواند تا 225 سال عمر کند که در محیط مصنوعی آکواریوم یا حوضچه و استخر به نظر این عدد به 30 سال محدود می‌شود.

شرایط نگهداری ماهی کوی

شرایط نگهداری ماهی کوی در استخر و حوضچه

ماهی کوی یک ماهی آرام با رفتار مسالمت آمیز است. آنها به خوبی در کنار یکدیگر زندگی میکنند و بهتر است از آنها به صورت گروهی نگهداری کنید. برای نگهداری ماهی کوی در استخر یا حوضچه باید اطلاعات زیر را بدانید و نکات زیر را مطالعه کنید:

فضای مورد نیاز برای هر قطعه ماهی کوی کوچک حدود 3.5 سانتی متری در استخر حدود 40 لیتر آب است و برای یک ماهی کوی جوان 1000 لیتر آب باید در نظر گرفته شود. عمق استخر مناسب برای نگهداری ماهی کوی باید حداقل 1.5 متر در نظر گرفته شود.

کیفیت آب استخر یا برکه ماهی کوی باید بررسی شود، هر چند تمیزی ظاهری آب برای آنها آنچچنان مهم نیست اما نباید مسموم به بعضی مواد مانند نیترات باشد. PH مناسب برای نگهداری ماهی کوی بین 6 تا 9 است. آنها نیاز به آب با جریان زیاد ندارند آما گردش مناسب آب به بهبود کیفیت آن و افزایش مقدار اکسیژن آب کمک شایانی خواهد کرد. بنابراین بهتر است از فیلتراسیون مناسب و با کیفیت مخصوص حوضچه‌های کوی استفاده کنید.

دمای مناسب نگهداری ماهی کوی در استخر ها 23 تا 30 درجه سانتیگراد است. بنابراین برای حفظ سلامت ماهی خود اقدام به نگهداری ماهی در دمای بالاتر یا خیلی پایینتر نکنید. این درست است که ماهی کوی حتی با یخ زدن سطح آب هم زنده میماند اما دقت کنید که این موضوع برای یک کوی آزاد در طبیعت بود نه برای کوی تزئینی شما که هزینه زیادی برای خرید و نگهداری آن پرداخت کردید. قطعا بیمار شدن یا تلف شدن ماهی ضرر سنگینی به شما وارد خواهد کرد. در صورت نیاز برای استخر یا حوضچه خود پوشش مناسب فراهم کرده و برای فصل سرد سال آن را مجهز به آبگرمکن کنید.

در استخر یا حوضچه ماهی کوی را میتوانید در کنار هم خانواده خود یعنی ماهی قرمز نگهداری کنید. اما ماهی بلوگا ( فیل ماهی یا همان ماهی استروژن ) را با ماهی کوی نگهداری نکنید آنها از نظر تغذیه با هم به رقابت خواهند پرداخت و این موضوع باعث پرخاش و درگیری بین آنها خواهد شد.

نکته مهم : در نگهداری این ماهی در استخر‌های سر باز این است که پرندگان و حیواناتی مانند گربه نیز دشمن این جانور به حساب خواهند آمد و باید به نوعی مراقب حمله گربه یا پرندگانی مانند کلاغ و شاهین به ماهی‌های خود باشید.

در مقاله‌ای مجزا به صورت کامل درباره راه اندازی و اصول نگهداری ماهی کوی در استخر و برکه توضیح خواهیم داد…

عکس koi fish 05

شرایط نگهداری ماهی کوی در آکواریوم

برای نگهدرای ماهی کوی در آکواریوم شما نیاز به آکواریوم با حداقل 150 لیتر آب خواهید داشت. آکواریوم بزرگتر باعث رشد سریعتر، سلامت و تحرک بیشتر ماهی کوی شما خواهد شد. حتما به اندازه ماهی کوی و تعداد آنها در آکواریوم دقت کنید، از نگهداری تعداد زیادی ماهی کوی در یک فضای کوچک پرهیز کنید چون حفظ کیفیت آب و سلامت آنها مشکل خواهد شد.

حفظ کیفیت آب آکواریوم برای نگهداری ماهی کوی بسیار مهم است؛ ماهی کوی یک ماهی بزرگ با خوراک روزانه فراوان است. حتما از فیلتراسیون مناسب و قدرتمند برای حفظ کیفیت آب آکواریوم ماهی کوی استفاده کنید. پیشنهاد می‌شود در صورتی که آکواریوم بزرگ با ماهی‌های کوی ارزشمند هستید از سامپ با مدیای با کیفیت استفاده کنید.

میزان اکسیژن آب آکواریوم برای نگهداری ماهی کوی مهم است؛ از پمپ هوا با قدرت بالا برای آکواریوم استفاده کنید. آنها برای هضم غذای خود نیاز به اکسیژن زیادی دارند و همچنین با توجه به حجم زیاد غذایی که میخورند مواد زیادی را نیز دفع میکنند؛ اکسیژن برای باکتریهای مفید آب نیز مهم است تا بتوانند کار خود در تجزیه این مواد و سموم به مواد دیگر در چرخه سیکل آکواریوم را به خوبی انجام دهند.

دمای مناسب نگهداری ماهی کوی در آکواریوم بین 23 تا 30 درجه سانتیگراد است بنابراین با توجه به دیگر ماهی هایی که ممکن است در کنار ماهی کوی نگهداری میکنید دمای آب آکواریوم خود را تنظیم کنید.

رشد ماهی کوی و عمر ماهی کوی در آکواریوم بسیار وابسته به اندازه آکواریوم، کیفیت آب و تغذیه آنها می‌باشد. در صورتی که فضای کافی در اختیار داشته باشد و با مواد غذایی مفید تغذیه شوند به سرعت رشد خواهند کرد. ماهی کوی نگهداری شده در محیط آکواریوم میتواند تا 35 سال زنده بماند ( البته قطعا به دلیل بزرگ شدن اندازه نیاز به تغییر محل خواهد داشت ).

برای حفظ کیفیت آب آکواریوم سیفون هفتگی آب آکواریوم ماهی کوی به مقدار 15 تا 30 درصد و جایگزین کردن آن با آب تازه بدون کلر و با دمای حدود 2 درجه سانتیگراد کمتر پیشنهاد می‌شود. دمای کمتر برای آنها تداعی بارش باران را خواهد داشت.

عکس koi fish 14

5 اشتباه بزرگ در نگهداری ماهی کوی

تغذیه بیش از اندازه : تغذیه بیش از اندازه ماهی کوی باعث کثیف شدن آب و مسموم شدن ماهی خواهد شد. هیچ گاه بیشتر از آن چه ماهی ها در 5 دقیقه مصرف میکنند غذا دهی نکنید.

تعداد زیاد در فضای کم : نگهداری تعداد زیادی ماهی کوی در مکانی کوچک باعث مریضی ماهی ها خواهد شد. آنها به فضای زیاد برای شنا و تحرک نیاز دارند و نباید محدود شوند.

فیلتراسیون نا کارامد : فیلتراسیون و سیفون آب در نگهداری ماهی کوی بسیار با اهمیت است. با توجه به تغذیه زیاد آنها و مصرف اکسیژن زیاد برای هضم غذا آب سریعا کثیف می‌شود و نیاز به فیلتراسیون مناسب و سیفون‌های پی در پی دارد.

قرنطینه نکردن ماهی جدید : در هنگام ورود ماهی جدید حتما باید آن را مقدار لازم قرنطینه کنید. در صورتی که از این مرحله چشم پوشی کنید ممکن است باعث مریضی تمام ماهیان کوی خود شده و آنها را از دست بدهید.

ورود مستقیم آب کلر دار : آب کردن آکواریوم یا استخر با آب کلر دار باعث صدمه به سیستم آب شش ماهی کوی خواهد شد. مریض شدن یا مرگ ماهی ها نتیجه آن خواهد بود.

ماهیان سازگار با ماهی کوی

ماهی کوی بسیار آرام و سازگار است و حداقل با هم نوعان خود به دعوا نمیپردازد. نگهداری آن با ماهی گلدفیش، شارک، بارب، پنگوسی گیاهخوار، انواع کت فیش، انواع لوچ ها و امثال آن پیشنهاد می‌شود. در صورتی که اندازه ماهی کوی بزرگ باشد می‌توان آن را در کنار بعضی ماهیان گوشتخوار نیز نگهداری کرد که پیشنهاد نمی‌شود.

در آکواریوم ها پیشنهاد می‌شود حتما سیفون هر هفته به مقدار 30 درصد آب با آب بدون کلر و با دمای 2 درجه کمتر انجام شود.

عکس koi fish 01

غذای ماهی کوی

تغذیه خوب و مناسب ماهی کوی بسیار با اهمیت است. رنگ، شادابی و رشد سریع ماهی کوی وابسته به تغذیه آن خواهد بود. آنها را باید 4 بار در روز با غذای مناسب تغذیه کنید. اما غذا به اندازه بریزید تا فاسد و بلا استفاده نشود.

ماهی کوی را می‌توان با انواع غذای خشک رو آبی یا کف آبی تغذیه نمود، همچنین آنها علاقه شدیدی به خوردن کرم ها دارند. بنابراین کرم خاکی ( تمیز و پاک شده ) و میل ورم می‌تواند یک وعده غذای عالی برای آنها به حساب بیاید. همچنین برای تغذیه آنها می‌توان از غذای دست ساز نیز استفاده کرد که در آن صورت وجود سبزیجات در آن باید پر رنگ تر باشد.

در صورتی که از غذای خشک برای تغذیه ماهی کوی در آکواریوم استفاده میکنید حتما قبل از غذا دادن به ماهی آنها را برای چند دقیقه در آب خیس کنید. تا اندازه ای که شکل خود را از دست ندهند. این موضوع باعث می شود ماهی‌های شما به بیماری کیسه هوا ماهی دچار نشوند.

تغذیه با فاصله زمانی کم و مناسب باعث می‌شود آنها شما را کاملا شناسایی کنند و از دست شما غذا بخورند که امری بسیار زیبا و جالب است. اندازه غذا را مناسب با اندازه ماهی خود انتخاب کنید. استفاده از غذا با دانه بندی درشت برای ماهی‌های کوچک مناسب نیست.

در صورتی که موقتا دچار مشکل در سیستم هوا رسانی آکواریوم شده اید از تغذیه ماهی کوی بپرهیزید. ماهی کوی برای هضم غذا نیاز به اکسیژن زیاد دارد. با توجه به خانواده آنها می‌توان گفت که به صورت غریزی آنها همیشه در کف آکواریوم به دنبال غذا می‌گردنند و با دهان خود با کنار زدن سنگ ها غذاهای کف آکواریوم را میل می‌کنند.

از انواع میوه جات با بافت نرم مانند هندوانه، موز، طالبی، انبه و موارد مشابه نیز میتوانید برای تغذیه ماهی کوی استفاده کنید. اما آنها را با اندازه مناسب برش زده و آماده خورده شدن کنید.

عکس koi fish 10

تغذیه ماهی کوی در استخر یا حوضچه

تغذیه ماهی کوی در استخر ها هنگام باران پیشنهاد نمی‌شود. هنگام باران مقدار اکسیژن آب کاهش یافته که باعث عدم هضم مناسب غذا توسط ماهی کوی و اذیت شدن ماهی و کثیف شدن آب خواهد شد.

اوایل فصل بهار به دلیل رشد سریع ماهی کوی باید از غذاهایی با کربوهیدرات بیشتر برای تغذیه ماهی کوی استفاده کنید و اکسیژن رسانی را به حداکثر خود برسانید و اوایل فصل پاییز از غذاهایی با پروتئین بالا برای تغذیه آنها استفاده کنید تا چربی و جسته مناسب برای زمستان را داشته باشند. ماهی کوی می‌تواند فصل زمستان را بدون تغذیه پیش ببرد. با توجه به دمای پایین آب سوخت و ساز بدن آنها کم خواهد شد.

شیر خوردن ماهی کوی

جالب است بدانید که در صورت دستی کردن ماهی کوی شما می‌توانید آنها را با شیشه شیر نیز تغذیه کنید. شیشه شیر میتواند حاوی شیر و مواد مفید دیگر یا مخلوط آب سبزیجات باشد. البته تغذیه ماهی کوی نگهداری شده در آکواریوم با شیشه شیر اصلا پیشنهاد نمیشود. ریخته شدن مقداری شیر یا مواد دیگر در آب آکواریوم به شدت روی کیفیت آب تاثیر منفی خواهد داشت.

عکس koi fish 13

بیماری های ماهی کوی

کوی ها بسیار مقاوم هستند. با مراقبت مناسب، آنها در برابر بسیاری از انگل‌هایی که بر گونه‌های حساس‌تر ماهی‌های گرمسیری تأثیر می‌گذارند، مانند عفونت‌های Trichodina، Epistylis و Ichthyophthirius multifiliis مقاومت می‌کنند. pH آب برای حفظ سلامت کوی مهم است. تغییرات آب به کاهش خطر بیماری ها کمک می کند و کوی را از استرس دور نگه می دارد. دو مورد از بزرگ‌ترین نگرانی‌های سلامتی در میان پرورش‌دهندگان کوی، ویروس هرپس کوی (KHV) و رابدویروس کارپیو هستند که باعث ویرمی بهاره ماهی کپور (SVC) می‌شوند. هیچ درمانی برای هر دو بیماری شناخته نشده است.

برخی از مزارع کوی در اسرائیل از واکسن KV3 ساخته شده توسط پروفسور M. Kotler از دانشگاه عبری اورشلیم و تولید شده توسط Kovax برای ایمن سازی ماهی در برابر KHV استفاده می کنند. اسرائیل در حال حاضر تنها کشوری در جهان است که کوی ها را در برابر KHV واکسینه می کند. این واکسن در زمانی که ماهی ها زیر یک سال هستند تزریق می شود و با استفاده از نور ماوراء بنفش برجسته می شود. میزان موفقیت این واکسن 90 درصد است و زمانی که واکسینه شود، ماهی نمی تواند تسلیم شیوع KHV شود و همچنین کوی واکسینه شده نمی تواند KHV را به ماهی های دیگر در استخر منتقل کند.

تنها اقدامات ایمنی زیستی مانند شناسایی سریع، جداسازی و ضد عفونی مخازن و تجهیزات می تواند از گسترش بیماری جلوگیری کرده و از بین رفتن ذخایر ماهی را محدود کند. در سال 2002، ویرمی بهاری به یک مزرعه کوی زینتی در کرنرسویل، کارولینای شمالی حمله کرد و به تخلیه کامل حوضچه ها و یک دوره قرنطینه طولانی نیاز داشت. برای مدتی پس از این، برخی از کشاورزان کوی در ایالت های همسایه از ترس آلوده شدن ذخایر خود واردات ماهی را متوقف کردند.

انواع مختلف نژاد ماهی کوی

ماهی کوی ژاپنی امروز در 24 نژاد با اسامی مختلف به فروش میرسند. این 24 نژاد همان نژاد‌های اصلی و ارزشمند هستند و هر چه ماهی از نظر رنگ یا اندازه خال‌های رنگی روی بدن با آنها فاصله بگیرد از ارزشش کم خواهد شد.

در یک مقاله مجزا به صورت کامل درباره معرفی انواع گونه‌های ماهی کوی صحبت کردیم. لطفا برای مطالعه کامل محتوا و دیدن تصاویر مربوط به هر نژاد به مقاله معرفی انواع گونه‌های ماهی کوی مراجعه فرمایید.

اصطلاح‌های شکل ماهی کوی

در کنار عنوان نژاد ماهی کوی کلمات دیگری برای شرح شکل بدن یا وضعیت فلس‌های بدن ماهی استفاده می‌شود که در اینجا آنها را به صورت خلاصه توضیح میدهیم.

ماهی کوی باله بلند : در صورتی که ماهی دارای باله‌های بلند باشد به آخر نام آن “باله بلند” اضافه خواهد شد. در سطح جهانی کوی‌های باله بلد بی ارزش هستند! چون از اصالت آنها کم شده است. اما در ایران برعکس هست و کوی‌های باله بلند به دلیل این که زیبایی بیشتری برای آکواریوم دارند قیمت بالاتری دارند.

ماهی کوی پوست چرم : بدن این نوع از ماهی کوی هیچ گونه پولک یا فلسی در دو طرف ندارد و پوست بدن کاملا مشخص است.

ماهی کوی فلس درشت : فلس‌های دو طرف بدن این نوع از ماهی کوی از اندازه طبیعی بزرگ تر هستند.

ماهی کوی پوست چرم فلش درشت : پوست کاملا بدون پولک است و فقط دو ردیف فلس درشت یکی قسمت بالای ماهی و یکی کنار بدن ماهی کشیده شده است.

ماهی کوی فلس ریز : فلس‌های این نوع از ماهی کوی ریزتر از مقدار طبیعی است.

ماهی کوی پولکی یا اکلیری : فلس‌های ردیف بالایی بدن ماهی به شکلی براق و درخشنده هستند که در بازتاب نور کاملا مشخص است.

عکس koi fish 04

راهنمای خرید ماهی کوی با کیفیت

شکل بدن ماهی کوی : شکل بدن باید زیبا و بدون نقص باشد. هیچ گونه ضرب خوردگی نباید روی بدن ماهی نمایان باشد. ستون فقرات باید کاملا صاف باشد. شکم ماهی نباید زیاد لاغر باشد یا دارای ورم باشد. هیچگونه زخم، کبودی یا قرمزی روی بدن ماهی نباید وجود داشته باشد.

پولک یا فلس ماهی کوی : پولک‌های بدن ماهی باید کاملا براق باشند. لکه‌های قرمز یا سفید روی پولک ها علائم بیماری هستند. در صورتی که یک یا چند پولک ها از دست داده اند به زودی جایگزین خواهد شد اما اگر اطمینان ندارید می‌توانید از خرید آن پرهیز کنید.

سر و چشم‌های ماهی کوی : اندازه چشم ها باید متناسب با اندازه سر ماهی باشد. چشم ها نباید زیاد بزرگ و بیرون زده باشند یا سطح چشم حالت مات و تاری داشته باشند. آبشش ها باید کاملا تمیز و بدون ضرب خوردگی باشند و تنفس ماهی کاملا آرام و با ریتم یک نواخت باشد. دهان ماهی نیز نباید دچار ضرب خوردگی شده باشد یا دارای عفونت‌های قارچی یا میکروبی باشد.

باله‌های ماهی کوی : باله ها باید بدون ضرب خوردگی و کشیده و بلند باشند. علائم دم خوره یا قارچ نباید روی آنها پدیدار باشد.

شنا و حرکت ماهی کوی : حرکت ماهی باید کاملا شاداب باشد. آنها به همه سمت آکواریوم حرکت خواهند کرد و همچنین شن‌های کف را زیر و رو میکنند. اگر تنبل و گوشه گیر هستند ممکن است علامت بیماری باشد.

نکات مهم برای خرید ماهی کوی

  1. بهترین زمان برای خرید ماهی کوی بهار است. زیرا در بهار این ماهی به طور شگفت انگیزی می‌تواند تا حدود 15 سانتی متر رشد کند ! بنابراین با اتمام فصل بهار یا تابستان شما کوی‌های بزرگی خواهید داشت که هم برای فروش مناسب خواهند بود و هم آمادگی زنده ماندن در زمستان را خواهند داشت.
  2. خرید نژاد‌های اصیل و با کیفیت هزینه زیادی در بر خواهد داشت و به همان نصبت نیز باید توجه و مراقبت بیشتری انجام گیرد.
  3. اگر بین خرید ماهی کوی سایز بزرگ و کوچک شک دارید باید بگویم که سعی کنید کوچک خریداری کنید. در صورتی که از آنها به درستی مراقبت کنید و درست تغذیه کنید آنها در چشم به هم زدن بزرگ خواهند شد.
  4. هنگام انتقال ماهی کوی از پلاستیک به آکواریوم حتما موارد هم دمایی را رعایت کنید. همچنین با اضافه کردن مقدار کم از آب آکواریوم به پلاستیک ماهی ها را با شرایط آب آکواریوم سازگار کنید و پس از 20 دقیقه ماهی ها را در آکواریوم رها کنید.
  5. ماهی سالم و با کیفیت خریداری کنید. ارزش دارد تا مبلغ بیشتر پرداخت کنید ولی ماهی سالم خریداری کنید. بنابراین از خرید ماهی‌های مریض یا بی کیفیت جلوگیری کنید.
  6. رنگ ماهی کوی فیش در بزرگی مشخص خواهد شد. بنابراین در صورتی که ماهی کوی مورد نظر شما برای خرید اندازه کوچکی دارد زیاد نگران رنگ آن نباشید.
  7. حتی با خرید ماهی‌های کم اصالت کوی و پرورش آنها شما می‌توانید سود مناسبی کسب کنید. این ماهی هر چه بزرگ تر شود قیمت بالاتری خواهد داشت. بر خلاف بعضی ماهی‌های دیگر که در اندازه بزرگ خریداری ندارد.

عکس koi fish 02

تشخیص جنسیت و تکثیر ماهی کوی

ماهی کوی نر در سن 2 تا 3 سالگی بالغ خواهد شد در صورتی که ماهی کوی ماده در 2.5 تا 3.5 سالگی به بلوغ خواهد رسید. در صورتی که از بالا به ماهی کوی نگاه کنید متوجه بدن کشیده ماهی نر و بدن تپل ماهی ماده خواهید شد. همچنین نگاه کردن به اندام تناسلی آنها از زیر ماهی به تشخیص جنست آنها کمک خواهد کرد. اگر با دقت به کنار ماهی نگاه کنید متوجه فرو رفتگی زیر شکم ماهی نر خواهید شد.

تکثیر آنها در آکواریوم‌های خانگی ممکن نیست. شما نیاز به یک استخر دارید. برای شروع باید یک جفت با سابقه یا تعدادی کوی متوسط با نژاد خوب خریداری کنید که پس از مدتی با یکدیگر جفت شده و تخم ریزی خواهند کرد. بدون نیاز به توجه خواص و مهمی بچه ها بزرگ خواهند شد، فقط باید تغذیه، شرایط آب و اکسیژن حفظ شود.

آنها در هر بار تخم ریزی حدود 1000 عدد تخم خواهند گذاشت و لارو ها پس از 6 روز از تخم بیرون خواهند آمد. در روز‌های اول از جلبک ها تغذیه خواهند کرد و به مرور به تغذیه غذاهای خشک عادت خواهند کرد. برای افزایش سرعت رشد و تقویت آنها نیز می‌توان از غذای زنده یا غذای دست ساز استفاده نمود.

تکثیر صنعتی این ماهی تفاوت دارد. به صورت پیشرفته اسپرم ماهی نر توسط سرنگ تخلیه می‌شود و همچنین تخم ها از ماهی ماده تخلیه شده و پس از انجام لقاح به صورت مصنوعی از تخم ها و لارو ها نگهداری خواهد شد.

در مقاله‌ای مجزا به صورت کامل درباره تشخیص جنسیت و تکثیر ماهی کوی توضیح داده‌ایم. لطفا در صورت تمایل آن مقاله را مطالعه فرمایید.

سوالات متداول درباره ماهی کوی

[wp-faq-schema accordion=1]

5 1 رای
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
49 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
حبیب

سرعت رشد ماهی کوی در اکواریوم به چه شکلی هستش

احد

سلام . من یه حوض کوچک دارم که داخلش کوی ریختم . آیا میشه ماهی لجن خوار رو هم داخلش بندازم برای تصفیه آب

کسری

سلام غذای ماهی کوی چی

Mahdi

سلام ببخشید من یه اکواریوم ۷۰طول و ۳۰ عرض دارم.
خواستم بدونم بنظرتون چندتا ماهی کوی بندازم خوبه یا به جاش چه ماهیی بندازم ؟

MOHAMAD

سلام. آیا میشه یک یا دو ماهی کویی رو در تانک ۲۵ لیتری قرار داد؟

محمود

سلام
میتونم کوی را با ماهی گوشتخوار نگه دارم چونکه بعضی از ماهی فروش‌ها میگن مشکلی نداره میخواستم ببینم درست میگن یانه؟

ماهی کوی

سلام وقت بخیر. امکان نگهداری ماهی کوی در پاسیو های قدیمی منازل با عمق متعارف آن وجود دارد؟ ممنون از راهنمایی شما

۱۳۵

سلام من یه سوال داشتم چرا ماهی کوی ما وقتی در مغازه اکاریم فروشی بودند خیلی تحرک داشتن ولی الان که اوردیمشون خونه تحرک کمی دارن ولی شب ها تحرک زیادی دارد دلیلش را میشخ بگید ممنون میشم

Star

سلام من حدودا پنج تا کوی دوازده سانتی رو توی ی تانک 25 لیتری گذاشتم، اکسیژن و فیلتر هم داره، ابشم عوض میکنم همون ی سوم و اب بدون کلر و… ولی باز هم صبح بلند میشم یهو میبینم مردن، خیلی از کوی هام همینطوری بی دلیل مردن یعنی قبلش بی حال و اینا نبودن نمیدونید چرا؟ و اینکه کوی من سه دو نه پولکش ریخته ایا دوباره در میاد یا نه
و به ماهی با همین اندازه ای که گفتم در روز حدودا چقدر غذا بدم

نیما

سلام ببخشید میشه یه کوی رو به تنهایی نگه داشت در اکواریوم (تنها)

محمد ابراهیم

سلام
ضمن تشکر از شما.
آیا گربه ماهی و حلزون در کنار ماهی کوی اشکال داره و اینکه برای رنگ سبز آب چه کنم.

علی

ماهی کوی با 12 عدد جوئل فیش میخوام بندازم مشگل ایجاد نمیشه؟

omid

سلام
من بتازگی درون حوض خونه ده تا کوی انداختم… خواستم بدونم دمای پایین آب تو زمستان که نزدیک صفر میرسه و دمای تابستان که گاها تا 40 درجه هم میره، باعت کشته شدنشون نمیشه؟

میثم

سلام میخواستم بدونم ایا یک تانک 150لیتری با پنج تا کوی بیست سانتی ایا تا چه سایزی تو این تانک رشد میکنه ممنون میشم راهنماییم کنید.

مریم

با سلام یک اکواریوم 600 لیتری فضای مناسب چند ماهی کوی برای رشد حداکثری است.ممنونم

اسماعیل قریب

سلام
من یک استخر به عرض دومتر وطول شش متر وارتفاع دومتر دارم امروز ۳۰عدد کوی نژاد دار خیلی ریز حدودا سه سانتی داخلش ریختم به اندازه کافی جلبک داره استخر برای تغذیه منطقه ای هم هستم سردسیر ایا بازم باید تو فصل زمستان بهشون غذا بدم ؟
تا بهار سال اینده اندازه ماهی هام به ده سانت میرسه؟
ایا برای سال۱۴۰۰احتمال داره بارور بشن و تخم ریزی کنن؟

سجاد علی نژاد

سلام.من پارسال ۷ تا کوی خریدم ۵ تاش مرد ولی ۲ تا موند.شکر خدا امسال تخم ریزی کردن.فکر کنم خیلی از تخم هاشونو خوردن ولی حدود ۲۰ تا بچه کوی رو دیدم.به نظرتون تو یه استخر حدود ۸۰ متری چی بزارم که هم اونجا تخم ریزی کنن و هم دسترسی برا خوردن تخم ها وجود نداشته باشه.با سپاس

رسول

سلام یک استخردارم که اب چاه کشاورزی داخلش میریزم برای ابیاری قطری درخت استفاده میکنم.حدود50هزارلیتراب میگیره میشه ماهی کوی روداخل این اب نگهداری کرد.البته یکم شوره ابش.اگه بتونم نگهداری کنم چطوری داخل این حجم اب به چندماهی دهسانتی غذا بدم که غذا رو پیداکنن.ممنون

مسعود

عالی بود مهدی عزیز

علیرضا

با سلام ببخشید به هیچ عنوان نمیشه دراکواریوم تکثیر کرد؟

علی

با سلام آیا ماهی کوی و ماهی قرمز را میتوان باهم در حوض نگهداری کرد؟ چون دیدم ماهی قرمز ها ماهی های کوی را دنبال می کنند

علی

با سلام
ببخشید می خواستم بدونم که چرا کوی ها گاهی وقت ها از حوض می پرند بیرون ؟ تا حالا ۳ تا شون رو از دست دادم.
میتونم از دارو ها استفاده نکنم و برای ضد عفونی از سرکه استفاده کنم ؟
میشه کوی های خیلی ریز رو پیش کوی ۲۰ سانتی نگهداری کنم ؟
شرایط نگهداری کوی های خیلی ریز چیه ؟
ممنون میشم پاسخ بدین‌

amin

سلام
ببخشید پنج تا کوی باله بالند دارم که حدود دو هفته است در باله ها رگ خونی ایجاد شده بعد به تازگی باله ها شروع به ریزش کردن
قابل درمانه ؟ اگه درمان داره لطفا راهنمایی بکنید.
خیلی ممنون.

ami

سلام من به تازگی یک ماهی از همین نژادو با رنگ سیاه قرمز و زرد تهیه کردم اما اندازه اش اندازه ماهی های اول عیده چند بار باید بهش غذا بدم در روز و چه تعداد؟ غذایی که میدم سوپر ویتامینه خود فرددی کخ ازش گ فتم بهم گفت دو دونه اونم هر دو روزی اما متن شما رو که خوندم چهار بار در روز بود چه تعداد باید بدم بهش

حسین گرجی

سلام..میشه این ماهی رو در یک حوض رو بازو فواره دار با حجم صدلیتر آب نگهداری کرد

49
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x