ماهی آروانا

Arowana 1
نام فارسیآروانا
نام انگلیسیArowana
خانوادهOsteoglossidae
نام علمیOsteoglossidae
دسته بندیگوشتخوار
محل زندگیشرق آسیا و آمریکا
حداقل سایز آکواریوم200 لیتر
دمای آب26 تا 30 درجه سانتی گراد
اسیدیته آب5.5 الی 7 PH
طول عمر15 سال
حداکثر اندازه90 سانتی متر
خلق و خوخشن و مهاجم
قلمرو طلببله
موقعیت شناسطح آب
شرایط نگهداریسخت
شرایط تکثیربسیار سخت
حساسیت به بیماریمقاوم
خوراکمیل ورم ، میگو ، غذای رو آبی ، میکس

Arowana 3ماهی آروانا

حتما تا کنون شکل خواص این ماهی زیبا شما را متحیر کرده است ! می توان گفت این ماهی شباهت بسیاری به گونه های اولیه ماهیان جهان دارد . آنها دارای بدنی کشیده همراه با فلس های بزرگ و زیبا هستند ؛ شکل چشم ها و دهان آنها نیز منحصر به فرد است .

ماهی آروانا
ماهی آروانا

به جرات می توان گفت این ماهی گران ترین ماهی آب شیرین است ( بسته به گونه ) . در علم فنگ شویی ذکر شده است که صاحب این ماهی شانس آورده و ثروتمند خواهد شد . در شرق آسیا این ماهی را به اژدها تشبیه می کنند که با توجه آنها به اژدهای قرمز ماهی آروانا قرمز نیز نزد آنها بسیار ارزشمند است . متاسفانه به همین دلیل گونه قرمز بسیار کم یاب است و حتی در حال انقراض می باشد . در بسیاری از کشور ها صادرات آروانای قرمز غیر مجاز است . اما در حال حاضر در صورت داشتن رابطه می توان آروانای قرمز پرورشی را با قیمتی قابل توجه خریداری کرد . ماهی هایی که دارای کیفیت بالا هستند داری سند هستند که به همراه ماهی ارسال می شود .

سند ماهی آروانا
سند ماهی آروانا

نگهداری ماهی آروانا

در ابتدا یک نکته عجیب باید ذکر کنیم . اگر قصد نگهداری چند آروانا را دارید باید همیشه به تعداد فرد نگهدارید کنید ! هیچ دلیل علمی محکمی برای این موضوع وجود ندارد ولی به نظر میرسد زمانی که ماهی ها فرد هستند آنها نمی توانند تصمیم به حذف رقیبان خود بگیرند یا به شکلی آنها تبدیل به یک گروه کوچک می شوند . هر چه که هست تا کنون آزمایش های بسیار همین موضوع را نشان می دهد . هر چه تعداد آنها کم تر باشد خشونت بین آنها افزایش می یابد . به همین دلیل در آکواریوم های بزرگ پیشنهاد میشود از 5 تا 9 آروانا در کنار هم نگهداری شود .

ماهی آروانا در طبیعت تا حدود 1.2 متر رشد میکند که در آکواریوم حداکثر به 80 سانتی متر خواهد رسید . به همین دلیل آنها به آکواریومی با اندازه بزرگ نیاز خواهند داشت . حداقل اندازه آکواریوم برای آنها همیشه باید 3 برابر طول بدن آنها باشد .

همچنین آکواریوم نباید دارای دکوراسیون شلوغ باشد . آنها به یک فضای کاملا آزاد برای شنا نیاز دارند و هر گونه دکور باعث خراش شدن بدن و باله های آنها خواهد شد . پس زمینه آکواریوم نیز باید رنگ تیره باشد . یا آن را از بیرون با رنگ مشکلی رنگ کنید . همچنین از نور ملایم برای روشنایی آکواریوم استفاده کنید .

توجه کنید که نوع تغذیه آروانا از روی سطح آب است . آروانا در پرش بیرون از آکواریوم مهارت ذاتی دارد . همیشه باید سطح آکواریوم او را با شیشه بپوشانید . وارد کردن استرس از قبیل ضربه یا نور های خیره کننده می تواند به حساس شدن و پرش آروانا منجر شود .

آروانا به شرایط و کیفیت آب نیز حساس است . آب آکواریوم آروانا باید همیشه تمیز و مناسب باشد .

نگهداری ماهی آروانا به تازه کاران در زمینه آکواریوم پیشنهاد نمی شود .

سازگاری ماهی آروانا

ماهی آروانا را می توان با انواع ماهیان خانواده سیچلاید نگهداری کرد . اما پیشنهاد می شود در کنار ماهی اسکار به دلیل حمله اسکار به زیر شکم ماهی آروانا نگهداری نشود . ماهیانی که اندازه دهان آروانا باشند حتما غذای او خواهند بود .

آنها در کنار ماهیانی همچون اسکات ها ، سیچلاید های آفریقایی و … قابل نگهداری هستند . البته باید توجه کنید که ماهی ها از اندازه دهان آروانا بزرگ تر باشند .

انواع گونه های ماهی آروانا

آروانا آسیایی ( Asian Arowana ) : این گونه که به دلیل محبوبت و تکثیر آن در شرق آسیا به این شکل نامگذاری شده است . این گونه خود دارای زیر گونه های زیادی است . مانند :

آروانا سبز Green 

آروانا سبز Green 
آروانا سبز Green

آروانا نقره ای Silver 

آروانا نقره ای Silver 
آروانا نقره ای Silver

آروانا دم قرمز  طلایی Red-Tailed Golden

آروانا دم قرمز  طلایی Red-Tailed Golden
آروانا دم قرمز  طلایی Red-Tailed Golden

آروانا طلایی Gold Crossback

آروانا طلایی Gold Crossback
آروانا طلایی Gold Crossback

آروانا آبی مالایان  blue Malayan

آروانا آبی مالایان  blue Malayan
آروانا آبی مالایان  blue Malayan

آروانا بوکیت مراح آبی  Bukit Merah blue

آروانا بوکیت مراح آبی  Bukit Merah blue
آروانا بوکیت مراح آبی  Bukit Merah blue

آروانا قرمز Red

آروانا قرمز Red
آروانا قرمز Red

آروانا سوپر قرمز Super Red

آروانا سوپر قرمز Super Red
آروانا سوپر قرمز Super Red

آروانا قرمز خونی Blood Red

آروانا قرمز خونی Blood Red 
آروانا قرمز خونی Blood Red

آروانا قرمز فلفلی Chili Red

آروانا قرمز فلفلی Chili Red
آروانا قرمز فلفلی Chili Red

گونه های بالا تماما در دسته آروانا آسیایی قرار می گیرند !

آروانا مشکی Black

آروانا مشکی Black
آروانا مشکی Black

آروانا سفید Albino

آروانا سفید Albino
آروانا سفید Albino

آروانا آراپایما  Arapaima

آروانا آراپایما  Arapaima
آروانا آراپایما  Arapaima

آروانا ساراتوگا Saratoga ( در ایران به آروانا کوتوله مرسوم است ! )

آروانا ساراتوگا Saratoga
آروانا ساراتوگا Saratoga

آروانا گولف ساراتوگا Gulf Saratoga ( در ایران به آروانا کوتوله مرسوم است !  )

آروانا گولف ساراتوگا Gulf Saratoga
آروانا گولف ساراتوگا Gulf Saratoga

آروانا دابل هد Siamese 

این گونه هم که جدیدا دارن از ماهی هایی که به صورت اتفاقی دارای دو سر یا سه سر میشن به عنوان یک نمونه استفاده میکنن که به دلیل دو سر بودن ( مثل اژدهای دو سر – یا سه سر ) قیمتی تا حدود 200 ملیون تومان خواهد داشت !

آروانا دابل هد Siamese 
آروانا دابل هد Siamese

گونه های دیگری نیز هست که نگهداری آن جنبه تزئینی ندارد و آنها به صورت وحشی در رودخانه ها زندگی می کنند یا به صورت خوراکی مصرف می شوند .

افتادگی چشم آروانا

در آکواریوم هایی که ماهی آروانا در کنار ماهیان دیگر نگهداری می شود به دلیل نگاه مکرر ماهی به سمت پایین به مرور زمان چشم های او دچار افتادگی خواهد شد . برای جلوگیری از این مشکل یک توپ پینگ پنگ روی آب قرار می گیرد . به این شکل حرکت مکرر توپ باعث نگاه ماهی به سمت بالا شده و حتی ماهی گاهی با آن بازی خواهد کرد .

طول عمر ماهی آروانا

این ماهی زیبا دارای طول عمر زیادی است . در صورت تغذیه مناسب و نگهداری صحیح از این ماهی ممکن است تا 20 سال بدون مشکل زنده بماند .

تشخیص آروانا سالم و خرید

با توجه به قیمت بالای این ماهی زیبا باید هنگام خرید به نکات مهمی توجه کنید :

رنگ آروانا : با توجه به گونه باید تمام بدن ماهی یک رنگ باشد . رنگ ماهی باید براق و درخشان باشد .

شکل بدن : ماهی باید پهن و کشیده باشد . بدن ماهی باید کاملا ساف و عاری از هر گونه شکستگی باشد .

فلس ها : تمامی فلس ها باید موجود باشند . کاملا سالم و براق باشند و اندازه بزرگ داشته باشند . ترتیب آنها باید منظم و مرتب باشد . در صورتی که فلسی از دست رفته باشد حدود یک ماه تا در آمدن مجدد آن طول خواهد کشید و  ممکنن است شکل ظاهر ماهی مثل قبل نشود.

باله ها : باله ها کاملا باز و در جای مناسب قرار داشته باشند و دارای بریدگی نباشند .

سیبیلک ها : کاملا صاف ، بلند و هم اندازه باشند و رنگ آنها با رنگ بدن ماهی یکی باشد .

آبشش ها : سرپوش آبشش ها باید به طور کامل روی آبشش را پوشانده باشد و دارای رنگی براق و هم رنگ ماهی باشد . دما و کیفیت آب و حتی برخورد ماهی به دکور آکواریوم موجوب چین خوردن یا شکستن این عوض شده که در زیبایی ماهی تاثیر گذار است .

چشم ها : اندازه چشم ها باید با اندازه سر ماهی هم خوانی داشته باشد . چشم های بزرگ یعنی ماهی کم تر معمول تغذیه شده و دیر رشد کرده است . همچنین چشم ها باید شفاف رو به سمت بالا باشند . چشم هایی برجسبته  تر از بدن ماهی نیز نشانه بیماری ماهی است .

دهان : دهان ماهی باید کاملا بسته باشد . غذا دادن به ماهی را امتحان کنید ، ماهی نباید در خوردن غذا دچار مشکل شود . فک پایینی ماهی باید با فک بالایی دقیقا روی هم قرار گیرند .

دندان ها : در صورتی که امکان دیدن دندان ها را دارید ، آنها باید تمیز و در یک خط منظم چیده شده باشند .

شکم : شکم آروانا نباید برآمده باشد . شکم باید کاملا صاف و هم سطح بدن باشد . فقط در صورتی که ماهی بالغ و آماده تخم ریزی است ممکن است شکم برامده شود . در غیر این صورت ماهی دچار بیماری معده است .

شنا : ماهی باید در سطح بالایی آب شروع به شنا کرده و دور آکواریوم بچرخد . حرکت باله ها و نوع شنای ماهی باید کاملا صاف و بدون ایراد باشد . مانند اژدهایی که در حال پرواز است .

تغذیه ماهی آروانا

در طبیعت این ماهی از پرندگان روی شاخه ها ، حشرات بزرگ و ماهی های کوچک تغذیه می کند . به همین دلیل پرش های بلند به خارج آب انجام می دهد .

اما در آکواریوم بهترین تغذیه برای ماهی آروانا ، تغذیه غذاهای مخصوص به آن است . این غذاهای شرکتی که باید حتما در سطح آب شناور بمانند دارای موادی کامل برای تغذیه و رشد این ماهی هستند . اما آروانا را می توان با ماهی های کوچک ( قبل از استفاده ماهی را کمی فلج کنید ) ، کرم خونی ، میل ورم ، ( موش آزمایشگاهی ! ) و … تغذیه کرد . همچنین از غذا های دست ساز با کیفیت بالا نیز میتوان برای تغذیه این ماهی زیبا استفاده کرد . این بسیار مهم است که شما از برنامه غذایی با تنوع زیاد برای او استفاده کنید تا همیشه سلامت باشد و رنگ و رشد مناسبی داشته باشد .

توجه داشته باشید که هنگام قرار دادن غذاهای زنده ممکن است ماهی به قصد شکار آن به بیرون آب پرش کند ! ( مخصوصا نوع کوتوله چون نحوه شکار متفاوتی دارد ).

آروانا های کوچک را باید 3 بار در روز به مقدار کم تغذیه کنید و آروانا های بزرگ را میتوان فقط یک بار در روز تغذیه کرد . اما وعده غذایی باید کامل و دارای انواع مواد مفید باشد .

تکثیر ماهی آروانا

حقیقتا این ماهی را نمی توان در آکواریوم تکثیر کرد . برای تکثیر حتما به استخر پرورش نیاز است .

در هر حال می توان گفت که برای تکثیر شما نیاز به تعداد زیادی بچه آروانا دارید که باید مدت زیادی در کنار یکدیگر در یک محل بزرگ زندگی کنند تا پس از رسیدن به سن بلوغ شروع به جفت گیری و تکثیر کنند .

نکته جالب این ماهی این است که ماهی نر تخم ها و بچه ها را در دهان خود نگه داری می کند . همچنین تا زمانی که بچه آروانا ها به اندازه ای حدود 17 تا بیست سانتی متر می رسند نمی توان آنها را از پدر خود دور کنید . به این صورت ماهی پدر خشن شده و همچنین با افسردگی رو به رو می شود که به مرگ او خاتمه می یابد .

در کشور های شرق آسیا ، هند و … این ماهی تکثیر و به فروش می رسد و به کشور های دیگر صادر می شود .

حد هر حال باید گفت که تکثیر این ماهی به صورت خانگی و حتی داشتن چند آکواریوم و یک سالن کوچک امکان پذیر نیست و باید محیطی کاملا حرفه ای و با امکانات بالا اقدام به تکثیر کند که در حال حاضر فکر نمیکنم در ایران در این زمینه اقدامی شده باشد .

بچه ماهی آروانا
بچه ماهی آروانا
5/5 - (3 امتیاز)
1 دیدگاه

لطفا در صورتی که در متن یا اطلاعات این مقاله ایراد یا نواقصی مشاهده میکنید که میتوانید در اصلاح آن ما را یاری کنید لطفا گزارش مشکل در مقاله را ارسال بفرمایید.

لطفا توضیحات خود درباره مشکل این مقاله را برای ما بنویسید و ارسال کنید. اگر اطلاعاتی دارید که میتواند این مقاله را کاملتر کند برای ما ارسال کنید تا مقاله به روز رسانی شود.

مطالب مشابه با آنچه حالا مطالعه کردید

اشتراک در
اطلاع از
guest
1 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
محمد
محمد
4 سال قبل

عالی بود

1
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x
گروه پرسش و پاسخ تلگرام